СЛЕД ТЕСТОВЕ В АКРЕДИТИРАНА МЕЖДУНАРОДНА ЛАБОРАТОРИЯ: 1 ОТ 5 ОВЧИ СИРЕНА Е НАПРАВЕНО САМО ОТ ОВЧЕ МЛЯКО, ОСТАНАЛИТЕ СА СМЕС

След проведен тест в акредитирана международна лаборатория направени и финансирани по поръчка на „Сдружение за достъпна  и качествена храна“ беше установено,  че само едно от 5-те най-скъпите и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържат само овче мляко, останалото се смес-  овче с краве мляко.

Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент  1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко с което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция.  Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми.

Още в края на миналата година след проведена от Сдружението кръгла маса на тема “Качествени ли са българските млечни продукти ” експерти от ЗДКХ  препоръчаха на организациите на бранша да си направят отраслов стандарт, който доброволно да бъде спазван.

Все още очакваме да разберем, дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните петте овчи сирена.

Сдружението припомня, че използването им не е забранено и  е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани надлежно.

“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, смята Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна .

Според нея най-хубавото сирене в света е Пармиджано, а на 19-то място е именно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно  в Македония, Румъния, Албания и Гърция.

Сдружение „ За достъпна и качествена храна “ продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.

 

 

 

 

В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании – извършители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.

За трите години от функционирането си ЗДКХ не е подавало несъстоятелен сигнал до Българската агенция по безопасност на храните, КЗП и други институции. Ежеседмично получаваме сигнали постъпили при нас чрез платформата www.zdkh.bg, в следствие на които се провеждат внезапни проверки от органите водещи до тревожни  констатации и предписания в търговските обекти.