СЛЕД ТЕСТОВЕ В АКРЕДИТИРАНА МЕЖДУНАРОДНА ЛАБОРАТОРИЯ: 1 ОТ 5 ОВЧИ СИРЕНА Е НАПРАВЕНО САМО ОТ ОВЧЕ МЛЯКО, ОСТАНАЛИТЕ СА СМЕС
След проведен тест в акредитирана международна лаборатория направени и финансирани по поръчка на „Сдружение за достъпна и качествена храна“ беше установено, че само едно от 5-те най-скъпите и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържат само овче мляко, останалото се смес- овче с краве мляко.
Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко с което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция. Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми.
Още в края на миналата година след проведена от Сдружението кръгла маса на тема “Качествени ли са българските млечни продукти ” експерти от ЗДКХ препоръчаха на организациите на бранша да си направят отраслов стандарт, който доброволно да бъде спазван.
Все още очакваме да разберем, дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните петте овчи сирена.
Сдружението припомня, че използването им не е забранено и е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани надлежно.
“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, смята Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна .
Според нея най-хубавото сирене в света е Пармиджано, а на 19-то място е именно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.
Сдружение „ За достъпна и качествена храна “ продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.
В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании – извършители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.
За трите години от функционирането си ЗДКХ не е подавало несъстоятелен сигнал до Българската агенция по безопасност на храните, КЗП и други институции. Ежеседмично получаваме сигнали постъпили при нас чрез платформата www.zdkh.bg, в следствие на които се провеждат внезапни проверки от органите водещи до тревожни констатации и предписания в търговските обекти.
Коя е марката на норект ия производител
От снимките не се вижда.
Моля,дайте името на производителя на качествено овче сирене!
Така и не ни става ясно кои са производителите и какви са резултатите от снимките които ще приложили и са без фокус. Чии интереси браните, на потребителите или производителите?
Много приказки,същност никаква!
След като така наречената „Нормативна уредба“ защитава мошениците, защо изобщо се правят изследвания?
Най-добрата, най-оздравителна мярка е резултатите от изследванията да са публични!
Станат ли публични, всеки производител ще предлага на пазара само истински неща!
Тази наречена от Вас „Нормативна уредба“ нарежда да се извършва гавра с потребителите!!
Сега разбрахте ли?
Ами напишете името/марката на това сирене ,което е качествено де . След като у нас няма институция ,която да спре ментетата ,това е единствения начин да им се противодейства – като се прави добра реклама на ИСТИНСКИТЕ храни !
От кое сирене да купя,марка?
Кои са изследваните сирена и кое от тях отговаря на изискванията?
И какво да си мисля аз, дето си купувам козе сирене по здравословни причини. Доста скъпичко ми излиза с моята пенсия. На млади години имахме в двора кози и знам как мирише и млякото, и сиренето. Та днес се чудя защо не усещам този мирис от купените. Купувам нарочно сирена от различен производител, за да не съм излъгана. Прясно козе мляко има само на Олимпус. Кисело по се намира, но как да избирам, кажете!
Здравейте, поздравления за инициативата за извършване на проверки на храна. За съжаление ефектът на такива изследвания се неутрализира, когато оповестените резултати са анонимни. А държавните институции, отговорни за проверки на качеството на храните, едва ли ще накажат някой от некоректните производители.
Имам едно предложение:
Може ли да публикувате снимки на изследваните продукти и най-вече на етикетите им, като зачертаете името на производителя. По цвета и дизайна на етикета ние потребителите лесно ще се досетим за кого става въпрос, а в същото време няма да нарушите „Нормативната уредба“.
Благодаря
И аз имам интерес.