Проверката направи Георги Георгиев съвместо със Сдружуние за Достърна и качествена храна в рубриката „На твоя страна“

В разгара на лятото – вкусни изкушения вече ни дебнат почти на всяка крачка – по пазарите в страната, по алеите на големите паркове и по пътя към плажа в морските ни курорти. С повишаването на градусите обаче расте и рискът от хранителни натравяния. Особено ако продуктите не се съхраняват правилно. Проучване на европейски потребителски организации показа, че най-опасните храни през лятото са: месото, майонезата, морските дарове и някои плодове и зеленчуци. Тъй като при тях размножаването на бактериите при високи градуси става с най-бърза скорост.

https://www.vbox7.com/play:6a2da692b7

Малко преди обяд. Центъра на София. Температурата навън вече минава 30 градуса. А търговците вече предлагат апетитни изкушения на всяка крачка. Царевица, сладолед, нарязани плодове в чаши, палачинки и дори скара на открито са част от офертите, на които попадаме, докато се разхождаме из столичните паркове. Според Венета Николова обаче менюто на открито крие много рискове.

„Особено, когато си взимат сандвич от някоя лавка, будка и решиш да сложиш кетчуп или майонеза. Те все пак съдържат съставки, които се развалят на по-високи температури”, твърди Венета Николов, потребител.

Венета вече има лош спомен от такива покупки на храни на открито. Затова винаги има едно наум, когато избира какво и от къде купува, докато търси прохлада в парка.

„Стигала съм до повръщане след консумация на конкретна храна, изложена по-дълго време на слънце. Ставаше въпрос за пица на парче от будка. На витрината, от слънцето, температурата доста се вдига – явно не е добро място за съхранение на храни”, посочва Венета.

Още по-внимателна е, когато избира храни за детето си. Особено след като разбира за случая с диня с мирис на ацетон, за който сигнализираха потребители в социалните мрежи.