Граждани сигнализират

Продават кайма със смлени кости

С влошено качество са и стоки, продавани на топли витрини

Владимир Христовски в Телеграф. 21.01.2024

Продават кайма със смлени кости. На находката се е натъкнал жител на София, а историята пред „Телеграф“ разказа председателят на сдружението „За достъпна и качествена храна“ д-р. Андрей Велчев, към който се е обърнал за помощ потърпевшият.

Сигнал

Потърпевшият изпраща сигнал до организацията, в който пише, че в периода между 3-7 януари си купува прясна кайма „Стара планина“ на цена от 16 лева. „След като я сготвих се оказа, че освен че месото има значително количество смлени кости с големина над 5 мм. Тази кайма се купува за хранене на дете. Моля да апелирате магазините да си вдигнат качеството“, пише попареният. От страна на организацията случаят е придвижен и очакват отговор от обекта, в който е закупена каймата.

Друг случай е със салам, който беше с червени петна. „Това означава, че има някаква грешка в технологичния процес“, каза др. Велчев. Той уточни, че заради откритото нарушение БАБХ е санкционирала производителя. По отношение на вкуса на саламите, експертът заяви, че индустрията върви с по-бързи темпове и не дава възможност на хората да се адаптират с новите и ако утре им се продаде салам без месо, те няма да усетят промяната.

Топли точки

Потребители са притеснени и от качеството на продаваните продукти от т.нар. „топли точки“ с меса от типа кюфтета, кебапчета, руло „Стефани“ и други стандартни продукти подготвени от смляно месо. “Продават се продукти, които са с изтекъл срок на годност. Тогава обаче е трудно проследимо“, заяви д.р Андрей Велчев и добави, че има отлив от покупки от тези места. Д-р Велчев коментира, че купувачите се съмняват, че по този начин се реализират изостанали в хладилните витрини стоки като кюфтета, кебапчета, пилета. Друга причина да се избягва покупката на готови кюфтетата и кебапчетата, е поради безпокойство че те са пълни с ароматизатори, оцветители, сол и т.н. Освен това сред находките на клиентите са и пилета, които имат странен цвят или вкус, който не може да бъде усетен преди покупката им и достигането до трапезата. „След като евтиното сирене беше предлагано като скъпо такава тенденция се наблюдава и при месните продукти, най-вече при тези, които се продават като кайма“, алармира председателят. Той препоръча на хората, които искат да консумират кайма да мелят на място месото, за да са сигурни в това което купуват.