Поскъпване на хляба с между 20 и 40% се наблюдава в цяла България след началото на новата година, съобщават производители и търговци. Основната причина за увеличението е връщането на стандартната ставка на ДДС от 20%, след като през изминалата година тя беше временно нулева. Влияние оказват и по-високите разходи за електроенергия, вода и труд.

Ценови скок в различни региони показа проверка на Сдружението за достъпна и качествена храна

В търговската мрежа на Шумен най-масовият хляб вече струва над 2 лева, като цените достигат до 2,20 лева за 700 грама. По-евтиният хляб, който досега беше между 1,50 и 1,70 лв., вече се предлага на 1,80-1,90 лв. Подобно е положението и в Бургас, където увеличението е с около 30 стотинки.

В Стара Загора стандартният хляб от 600 грама се продава на цени между 1,56 и 1,60 лв., което е с 20% повече от предходните нива, съобщи Гергина Димитрова, зам.-управител на местен хлебозавод.

В Хасково, хлябът „Карина“ от 650 грама вече струва 1,75 лв. вместо 1,45 лв., а 500-грамовият самун се предлага за 1,65 лв., посочи Ясен Бозуков, представител на голям производител.

Повешките хлебозаводи също отбелязват значително поскъпване. Най-масовият хляб „Добруджа“ от 650 грама сега струва 1,56 лв. спрямо 1,30 лв. преди промяната.

Причини за скока според нашите експерти

Производителите посочват, че връщането на 20% ДДС е основният фактор за увеличението. Успоредно с това, от 1 януари са в сила и други финансови тежести – повишени разходи за електроенергия и минимална работна заплата.

„Цените ще продължат да растат, защото новите условия все още не са напълно усетени от потребителите,“ коментира хлебопроизводителят Александър Йосифов.

Реакция на потребителите и бизнеса

Въпреки повишението, клиентите продължават да купуват хляб, въпреки недоволството си. „Гладни ли да стоим?“ – така потребителите коментират ситуацията в магазините, споделя Росица Колева, магазинер в Ловеч.

Някои търговци обмислят намаляване на обемите на поръчките, ако отливът от купувачи стане значителен. Същевременно други, като собствениците на закусвални, са склонни временно да задържат цените, за да не загубят клиентите си.

Очакванията са, че цената на хляба ще продължи да се увеличава в близките месеци, като основните причини са постоянно растящите разходи за производство.