Винаги, щом се заговори за аспартам, заместител на захарта, се срещат множество противоречиви мнения. В следващите редове сме събрали повече информация, за да ви помогнем да добиете по-ясна представа за този продукт.

Какво представлява аспартамът?

Аспартамът е изкуствен подсладител, който е съставен от две аминокиселини – аспарагинова киселина и метилов естер на фенилаланина. Те са в основата на протеините и се съдържат естествено в млякото, месото и някои зеленчуци.

Подсладителят се счита за изкуствен, тъй като двете киселини трябва да се слеят в химична реакция. В допълнение към аспарагиновата киселина и фенилаланина, при разграждането на аспартама се получава и малко количество метанол, който се превръща във формалдехид.

Каква е историята на аспартама?

През декември 1965 г. химикът Джим Шлатер се натъква на аспартама, докато работи по създаването на нови препарати за лечение на стомашни язви.

Разработеният тогава подсладител не е одобрен през 1973 г. поради недостатъчни доказателства за неговата безопасност. През 1981 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) го одобрява за употреба в сухи продукти.

През 80-те години на миналия век подсладителят е разрешен за употреба в храни и като трапезен подсладител от няколко държави-членки на ЕС.

Европейското законодателство, хармонизиращо употребата му в храни, е въведено през 1994 г. след задълбочени оценки на безопасността, извършени от Научния комитет по храните (НКХ) през 1984 и 1988 г. Допълнителни прегледи на данните за аспартама били извършени през 1997 г. и 2002 г.

Какво трябва да знаем още за него?

Аспартам. Омазняване на вътрешните органи. Детокс на черния дроб за отслабване. Тестостерон. Лоши хранителни навици по време на работа

Когато на етикета на даден продукт е написано „без захар“, e силно възможно в него да присъства друг вид подсладител. Въпреки че не всички такива продукти съдържат аспартам, той все още е един от най-популярните подсладители. Широко разпространен в редица пакетирани храни, както и в напитки.

Изкуственият подсладител може да се използва като:

съставка в напитки (диетични газирани напитки, леки или с ниско съдържание на захар сокове и ароматизирани води),

млечни продукти

различни хранителни барчета

десерти (като пудинги и желатини без захар, сладолед и пуканки)

дъвки

сосове

сиропи и подправки

Аспартамът се съдържа и в няколко вида нискокалорични таблетни подсладители. Освен това някои лекарства и витамини за дъвчене могат да съдържат аспартам, за да се повиши вкусовите им качества.

Подсладителят не е подходящ за използване в храни, които изискват дълго печене, тъй като продължителното излагане на високи температури може да доведе до загуба на сладостта му

Какви са предимствата и недостатъците му за организма?

Аспартам, подсладител, ползи, недостатъци.

Освен споровете относно ефективността му за намаляване на теглото или за регулиране на нивата на кръвната захар при диабет тип II, продължава да съществува безпокойство относно отрицателното въздействие на аспартама върху здравето.

Като цяло, аспартамът може е добър избор за хората с диабет, тъй като сам по себе си съдържа по-малко калории и подслажда без присъствието на въглехидрати. Но със сигурност трябва да обърнем внимание и на другите съставки на продукта, в който присъства подсладителя. Не трябва да разчитаме само на него, за да отслабнем.

Аспартамът може да бъде полезно решение за хората, които искат да контролират приема си на калории и добавена захар, когато се използва в умерени, а не в големи количества като част от балансиран начин на живот.

Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се проучат потенциалните странични ефекти на аспартама и неблагоприятното му въздействие върху здравето, особено при дългосрочна консумация.

Предимства от употребата на аспартам

Аспартам. Анасон. Билка дамиана. Eкстракт от бяла ружа. Гликемичен индекс, гликемичен товар.Най-честите лабораторни изследвания. Алтернативни лечения при диабет.

Отслабване

Употребата на подсладителя като помощно средство за отслабване е много дискусионна. Преминаването към храни и напитки, съдържащи аспартам вместо захар, е довело до успешна загуба на тегло при някои хора. Но редица други не са отслабнали, а някои от тях дори са напълнели, когато са използвали подсладителя в храни и напитки.

Проучвания са установили, че консумацията на аспартам може да забави метаболизма, като по този начин води до увеличаване на теглото, дори и да се консумират по-малко калории. Други проучвания установяват, че това не е така.

Объркването продължава, докато едно проучване, проведено от Йейл през 2020 г., не намира отговор. Установява се, че приемът на нискокалоричния подсладител сам по себе си не е отговорен за забавянето на метаболизма.

Въпреки това, когато се комбинира с други въглехидрати или мазнини, консумацията на подсладител без захароза наистина води до значителен спад в скоростта на метаболизма.

Диабет

Подобно на дебата за ефективността на аспартама като средство за отслабване, продължава и дебатът за безопасността му за хората с диабет тип 2. Консумацията на аспартам изглежда има малък или никакъв ефект върху нивата на кръвната глюкоза – което на пръв поглед показва, че той е безопасна алтернатива за хората с диабет, които жадуват за нещо сладко.

Допълнителни проучвания са установили, че когато ядете или пиете продукти, съдържащи аспартам, се повишават нивата на кортизол и се променя активността на микробите, отговорни за разграждането на храната в храносмилателния тракт.

Смята се, че тези промени могат да доведат до увеличаване на теглото и инсулинова резистентност – и двете биха имали отрицателен ефект върху контрола на кръвната захар при хората с диабет тип 2.

Недостатъци – невротоксичност, увреждане в мозъка и разстройства на настроението

Аспартамът е свързан с множество здравословни проблеми – поведенчески и когнитивни, включително такива с ученето, главоболие, припадъци, мигрена, раздразнително настроение, тревожност, депресия и безсъние, пишат изследователите на проучване от 2017 г. в Nutritional Neuroscience.

Според учените към консумацията на аспартам трябва да се подхожда с повишено внимание поради възможните ефекти върху невроповеденческото здраве.

„Пероралният аспартам значително променя поведението, антиоксидантния статус и морфологията на хипокампуса при мишки; също така той вероятно може да предизвика хипокампална неврогенеза при възрастни“, съобщава проучване от 2016 г. в Neurobiology of Learning and Memory

Какво казват научните сведения за него?

Аспартам, подсладител, ползи, недостатъци

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобрява аспартама за употреба в храни и напитки през 1981 г. Според FDA над 100 проучвания са показали, че подсладителят е безопасен за повечето хора.

Агенциите в Европа, Канада и много други страни също одобряват употребата му, включително:

Европейския орган за безопасност на храните (EFSA)

Здравеопазване Канада

Организацията по прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации

Световната здравна организация (СЗО)

Според Международния съвет за информация за храните FDA е определила приемлив дневен прием (ADI) за аспартам от 50 милиграма на килограм (мг/кг) телесно тегло. Европейският орган за безопасност на храните е определил по-нисък – от 40 мг/кг дневно.

Повечето хора няма да достигнат тези стойности на този прием. Ако човек тежи 68 кг, той трябва да изпива около 19 кутии газирани напитки или да консумира над 85 опаковки аспартам всеки ден, за да превиши тези дози. Хората, които ядат и пият продукти, съдържащи аспартам, консумират средно около 4,9 мг/кг дневно, което е по-малко от 10% от препоръчаното.

Вярно е, че при първите проучвания са открити някои доказателства за връзка между консумацията на аспартам и рака при плъхове, но при по-късните проучвания не е открита връзка между консумацията на подсладителя и рака при примати или хора.

Освен това аспартамът се използва широко в целия свят вече повече от тридесет години и не е открита връзка между консумацията му и рака или друго заболяване.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и Европейският орган за безопасност на храните – след десетилетия на проучвания и непотвърдени данни – са преценили, че аспартамът е безопасен за консумация.

Все пак, общественото мнение все още не е сигурно в безопасността на този продукт.

Заключение

Аспартамът е нискокалоричен подсладител, който от десетилетия се използва като средство за намаляване на приема на добавени захари, като същевременно осигурява удовлетворение от сладкото. Той е около 200 пъти по-сладък от захарта и затова е необходимо само малко количество от подсладителя, за да се постигне сладостта, която осигурява захарта.

В таблетните опаковки и готовите храни и напитки аспартамът често се смесва с други подсладители или хранителни компоненти, за да се намали до минимум горчивият вкус и да се подобри цялостното усещане от храната.

За да постигнем здравословен и балансиран начин на живот, е нужно внимателно да подбираме храните и напитките, които консумираме, както и да си осигурим оптимално количество движение и качествена почивка.

Видео към информацията и репортажът на БНТ от днес:

Количеството аспартам, което може да се консумира, остава непроменено, въпреки че е възможно подсладителят да е канцерогенен. Това е заключението на Световната здравна организация.

Два отделни панела от експерти са анализирали стотици изследвания и са стигнали до този извод. Едната група е следила за доказателства, че веществото е потенциално опасно, а другата за реалния риск от него.

Определението „възможно канцерогенно“ буди притеснение, но означава, че доказателствата за опасността се „неубедителни“, посочват учените.

Повечето от хората употребяват значително по-малко количество от препоръчаното. Въпреки това от Световната здравна организация съветват активните консуматори на диетични газирани напитки и кисели млека да ги ограничават.

Аспартамът е около 200 пъти по-сладък от захарта, но без да е калоричен. Използва се в над 6000 продукта, сред които пасти за зъби, дъвки, сиропи за кашлица.

ВИДЕО: