Тихият убиец Е-102 докарва депресия, задушаване и алергичен шок
Бонбони с опасен консервант заливат родния пазар, показа проверка На „Труд news“. Сладкишите могат да докарат куп алергии, мигрена, задушаване, тревожност, клинична депресия и дори тумори на щитовидната жлеза. Причината -съдържат забранения в много държави компонент Тартразин, маскиран под код Е-102.
Съставката е изцяло синтетична и няма аналог в природата. Тя придава яркожълт цвят на сладкарските изделия, а атрактивният вид на храните влияе подсъзнателно на мозъка да посягаме към тях. Тартразин се влага също в сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и дори сладолед. В комбинация с Е142 храните добиват яркозелен нюанс. Тартразин е свързван още с рискове от нарушения на съня, хиперактивност при деца, алергични пристъпи при хора с астма, кожни сърбежи и лилави петна по кожата, замъглено зрение и губене на равновесие. Репортерска проверка на „Труд“ сочи, че сладкото изкушение „Маршмелоус“, което е любимо на малчуганите и най-възрастните заради меката си и въздушна текстура, е внос от Бразилия. Цената е повече от достъпна, в сравнение с други марки, които предлагат бонбони от същия вид. „Факт е, че Тартразинът е изписан отзад, но колко майки и бащи се зачитат в етикета? За мен проблем е не само, че храните са бъкани с консерванти, оцветители и подобрители, а това, че не се говори публично за рисковете от непрекъснатото им смесване. Това е бомба съсзакъснител“, заяви пред „Труд“ притеснена Марина Коларова, която е закупила въпросния пакет за двете си деца. А след като видяла съдържанието – той завършил с полет в кофата за смет.
Тартразин се получава от въглищен катран, който не е нищо повече от отпадъци от различни индустрии. Основният материал, необходим за получаване на добавката, са въглищата и въглищният катран.
„Коктейлът от Е-та крие неподозирани опасности. Ако искате да бъдете здрави трябва да ядете повече непакетирана храна“, посочва проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

***
УСТАНОВЕНО

Тартразинът повишава риска от тумори

На гърба на опаковката е упоменато, че сладките съдържат въпросния Тартразин, който все още е забранен за влагане в хранителната индустрия в някои страни от Европа. Той е разрешен за употреба в България и това е регламентирано в Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните. Според родното законодателство на наша територия може да се използва Тартразин в сладкарството, но само ако е изрично упоменат в съдържанието.
Тартразинът може да причини различни алергични реакции, особено при хора, страдащи от астма. Провокира астматични пристъпи при деца. Тартразинът повишава риска от появата на туморни образувания на щитовидната жлеза, от увреждане структурата или броя на хромозомите.

Източник: