Едва шестнадесетгодишен Цветомир Стефанов създава своя собствена марка бира. Днес той празнува своят рожден ден! Екъп на Сдружението му желае здраве, успехи и още много енергия за създаване на магичто и вкусно пиво!

В тези времена ние, младите, биваме доста често упреквани за действията си, за мечтите си, а дори и за същността си поради една или друга причина. Историята на Цветомир Стефанов, обаче, не е от този тип, тя е доказателство, че и сред нас има хора, които имат какво да покажат на света. И сред нас има добри предприемачи, художници, журналисти, икономисти и стойностни млади таланти.

Едва шестнадесетгодишен той създава своя собствена марка бира и продължава да я развива с помощта на своето семейство. Не след дълго отваря и пивоварна, а „Чипровско пиво“ продължава да радва ценителите със своя изтънчен вкус, галещ небцето. Град Чипровци се превръща в основния топос на магията, а всеки, опитал бирата, свързва мястото с Цветомир и „Чипровско пиво“. 

„Крафт бирата се произвежда според немския закон за чистотата на бирата – Райнхайтсгебот, от далечната 1516 година. Съгласно него, бирата трябва да се произвежда само от четири съставки – малц, хмел, дрожди и вода“.

При производството на бирата Цветомир Стефанов използва вода от кладенче в Чипровци, останалите продукти поръчва онлайн. На рецептата се спира след много експерименти.

Каква е разликата между домашната бира и тази в търговската мрежа?

„Разликата между моята бира и тази, която се продава в магазините, е все едно да сравним прясно изцеден сок от портокал с натурален такъв в кутия. Моята бира не е филтрирана. Така се запазват част от дрождите. Затова наричам и бирата жива – защото в нея има живи организми. На дъното на бутилката остава тънка бяла утайка. Това са дрождите, те правят и бирата толкова полезна“.

С пивото от Чипровци Цветомир Стефанов участва в занаятчийски изложения.