Голямата ни борба е да намерим една институция, която да може да говори за качество на българските продукти. Това каза пред БНР д-р Андрей Велчев – председател на Сдружението за достъпна и качествена храна, което днес организира поредната си дискусия, този път посветена на месото.
„Притеснително е, че основният проблем е с това какво е състоянието на българския потребител и че обикновено той прибягва до закупуване на продукти от месния сектор, които са или в период на изтичане на техния срок, или малко преди това и е много късно, когато такъв продукт стигне до трапезата. Знаем, че всеки потребител прави компромис предимно с цената, за да може да продължава да консумира нещата, с които е свикнал“.
Причината за кръглата маса са зачестилите сигнали за пакетирани месни продукти и начина, по който те се съхраняват във веригите. Имаме вече 10 сигнала за вакуумирани колбаси, предимно вносни, подчерта д-р Велчев. Той обясни, че те са на значително по-ниска цена от тази на пресните витрини и имат хубави лъскави опаковки. Става дума и за продукти и в срок на годност, добави той.
Последните 3 сигнала бяха доста стряскащи. Наш екип отиде и ги закупи от същата верига. Резултатът беше катастрофален. Тук проблемът беше с локалния мениджър на веригата, защото той каза, че това не е кой знае колко голям проблем и предложи да се върне сумата на клиента. Това е отчайващо, защото именно веригите трябва да следят за качеството и да вземат мерки, а такива не виждаме“.
Д-р Велчев подчерта, че през последния месец имат 5 случая, в които големи вериги отказват да отговорят. По думите му те неглижират такива случаи.
Не чух някой да е наказан, на някой да му е казано името от тези, които правят тези нарушения. Като си мисля, май само фермерите, които произвеждат това месо, са наказани – защо тревата в пасището е по-висока от 30 см„, коментира от своя страна Михаил Михайлов – изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Според него наказанията са най-добрата мярка.
По думите му в България се внасят много меса, които са дълбоко замразени и тук се размразяват по няколко пъти. Въпросът можем да го решим, като си произведем достатъчно за потреблението месо, смята той и обясни:
Трябва час по-скоро да си направим нашето месодайно говедовъдство. Трябва голямо внимание на селекцията по отношение на породите и по-бързо създаване на наше истинско месодайно говедовъдство“.
Цялото интервю