С вмирисано месо,  нарязано на тънки парчета и подходящо за директна консумация ни тровят и мамят в един от големите хранителни обекти в София алармира във „Вашият сигнал”, на платформата www.zdkh.bg администратор на голяма софийска фейсбук страница. През седмицата той е закупил от търговски обект в столичния кв. “Борово“ популярен деликатес. След като се прибира, остава ужасен, че месото, освен че е развалено има и ужасяващо неприятна миризма. “Не мога да повярвам, че се допускат такива стоки в магазина. Страх ме е да не е заразено с нещо и да не се натровят хора”, пише Цанко Донков в сигнала си.  През Сдружението той вече е подал сигнал до всички контролни институции и очаква отговорно решение и санкции за нарушителите. „Не искам просто да го върна в магазина, искам да има последствия, ние сме млади хора, които не трябва да оставяме нещата така“, споделя г-н Донков, който не търси публичност, а решение на тази опасна за здравето практика прилагана в хранителните обекти. Екипът на ЗДКХ закупи същият продукт непосредствено след получения сигнал и сам се увери в твърдението.

Само за месец, това е десети сигнал от потребители, които смятат, че често в магазинната мрежа се продават старо и развалено месо.

“В магазинната мрежа се продава старо, вмирисано и дори развалено месо, което бива „освежавано“ от търговците с хитри трикове. Маринатата, с която се обливат развалящите се месни продукти е отживелица, защото вече се ползват тайно и с доста по-голям успех специални химически препарати“ е само част от твърденията на писалите до ЗДКХ потърпевши потребители.

Това е и една от причините , Сдружение „За достъпна и качествена храна“, като организация за защита правата на гражданите, свързани с проблемите относно качеството и цената на хранителните продукти, и популяризиране наидеята за качествена храна на достъпни цени ще организира на 15 юни , пета поредна кръгла маса – този път  посветена за качеството на месните продукти.

Екипът на ЗДКХ предложи фирмите, които системно предлагат на пазара некачествени храни и периодично са хващани в нарушение, да се обявяват публично, а не както е в момента да остават в тайна. За първи път идеята  беше представена в края на 2022 г пред производителите на млечни продукти.

Сдружението вече е готово с проектотекст на тази поправка в Закона за храните, който предвижда конкретно да се посочват стоката, описание на установеното нарушение, предприетите от контролния орган мерки за предотвратяване на нарушението и вече е поискано становище от Министерски съвет, Министерство на земеделието, Комисията по земеделието, храните и горите и заинтересованите браншови организации, като десети ден все още няма конкретен отговор и предложение за среща и публична дискусия в полза на българския потребител.

“Ръководствата на големите търговски обекти първи биват уведомени, за сигнали засягащи храни с изтекъл срок на годност, видимо лошо качество и разминавания в етикетите. В случай, че не отговарят на нашите и потребителски писма и сигнали, нашият екип  сезира компетентни органи“, каза  Председателя на Сдружение  „За достъпна и качествена храна“  д-р Андрей Велчев.