Тъй като PFA могат да се натрупват в живи организми и са свързани със сериозни здравословни проблеми, групата за кампания Pan UK призова за 25 PFA пестицида се използват в Обединеното кралство, за да бъдат забранени, включително шест, класифицирани като „силно опасни“.

От всички тествани артикули, ягодите са най-засегнати, тъй като 95% от 120-те тествани проби съдържат PFAs.

Бяха тествани за остатъци от около 401 пестицида, според доклад на Консултативния комитет за остатъците от пестициди (PRiF) на Министерството на околната среда.

Праскови, краставици, кайсии и боб всички са видели най-малко 15% от пробите, съдържащи PFAs, показа анализът.

Докладът на PRiF казва, че 56,4% от тестваните проби съдържат остатъци от пестициди, които са тествали, но това е под максималното ниво на остатъци (MRL ) разрешени в храните от закона.

Трактори се стоварват срещу парламента заради „предателство“ на британските фермери в търговските споразумения след Брекзит

Междувременно 1,8% от пробите съдържат остатъци от пестициди над това законово ниво.

В доклада се казва, че Изпълнителната служба по здраве и безопасност на Обединеното кралство (HSE) извършва оценка на риска на всички остатъци от пестициди, открити в програмата за тестване и предприема по-нататъшни действия, ако бъдат идентифицирани рискове за здравето.

„Полезно е да се отбележи, че дори когато дадена храна съдържа остатъци над МДГОВ, HSE рядко открива вероятен риск за здравето на хората, които са яли храната“, се казваше.

Прочетете повече в Sky News:
Пълно слънчево затъмнение: Какво мога да видя в Обединеното кралство? Времена и местоположения на това, което ще бъде видимо за британците
Цените на маникюрните салони: Защо вашите гелове и акрили станаха по-скъпи

Въпреки това, Pesticide Action Network UK (Pan UK ), каза, че МДГОВ не гарантират, че количеството пестициди, намерени в храната, е безопасно.

Организацията също така твърди, че не е взето предвид многото други начини, по които потребителите могат да бъдат изложени, като например пластмаса опаковки за храни, питейна вода и широка гама домакински продукти.

Pan UK, който анализира резултатите от тестовете, установи, че 61% от 109 проби от грозде съдържат PFA, 56% от 121 проби от череши, 42% от 96 проби от спанак и 38% от 96 проби от домати.

Ник Моул от Pan UK каза, че PFA пестицидите са „абсолютно ненужни за отглеждане на храни“, като той призова правителството да забрани 25-те, които се използват в момента .

„Предвид нарастващия брой доказателства, свързващи PFAs със сериозни заболявания като рак, е дълбоко тревожно, че потребителите в Обединеното кралство нямат друг избор, освен да поглъщат тези химикали, някои от които може да останат в техните тела далеч в бъдещето.

„Спешно трябва да развием по-добро разбиране на рисковете за здравето, свързани с поглъщането на тези „вечни химикали“ и да направим всичко възможно, за да ги изключим от хранителната верига“, каза той .

Организацията каза, че министрите също трябва да увеличат подкрепата за фермерите, за да им помогнат да прекратят зависимостта си от химикали и да възприемат по-безопасни, по-устойчиви алтернативи.

Д-р Shubhi Sharma, от Chem Trust, който кампании за защита на хората и животните от вредни химикали, призова за пълна забрана на PFAs, тъй като тя каза, че те „вече са замърсили всяко едно кътче“ на планетата.

Министерство за околната среда, храните и селските въпроси ( Говорителят на Defra) каза в отговор на Sky News: „Ние поставяме строги ограничения за нивата на остатъчни вещества от пестициди както в храните за потребителите, така и в храните за животни.

„Тези ограничения са определени за защита на общественото здраве и са определени под нивото, считано за безопасно за ядене от хората, както и за храните, произведени в Обединеното кралство, и тези, внесени от други страни.“

Източник: skynews.com