Тази година Съюзът по хранителна промишленост (СХП) празнува 58 години от създаването си и в някаква степен е огледало на икономическия живот в страната. Това каза председателят на Съюза д-р Светла Чамова по време на традиционния Ден на хранително-вкусовата промишленост в България и 20-ата Юбилейна научно-практическа конференция на тема „Хранителната индустрия в България – настояще и бъдеще“, които се провеждат в Парк хотел „Москва“, София. Организатор на събитията е СХП.

ВИДЕО:

📸 Гледайте този видеоклип във Facebook
https://fb.watch/osj1rdIfzi/

„С гордост можем да отчетем, че зад гърба ни стоят хиляди обучени специалисти в бранша, стотици проведени семинари, кръгли маси, бизнес форуми, дискусионни форуми, конференции, обучения и други“, посочи тя. По думите й хранителната индустрия в България продължава да е синоним на качество и отговорност. Много от предприятията в хранителната индустрия спазват повече правила за хигиена и здраве на хората дори от болниците, заяви д-р Чамова.

 

Тя каза още, че при производството на храни собствениците и мениджърите на предприятията се явяват представители на отговорния бизнес в страната.

 

Д-р Чамова подчерта, че имат 42 различни професии, в които обучават хората. Само за първите 10 месеца на тази година СХП е провел 16 курса за професионална квалификация, 80 души са получили дипломи. „За този период имахме и 5 обучения за вътрешен одит, където минаха 39 души. През настоящата година за първи път се проведоха и две обучения по опаковки. Обучихме още 20 човека по сензорен анализ и дегустация на храни и напитки“, допълни председателят на СХП.

 

Според нея липсват добрият маркетинг и реклама, така че това е една от посоките, в които трябва да работят.

 

„Едно от нещата, които трябва да направим, е наистина да обединим агрохранителната верига от полето до масата и да не разглеждаме земеделието отделно, защото те са неразривно свързани“, припомни своята позиция министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

 

По думите му се конкурираме на общ пазар, на който доминират мощните кооперативи, а ние в България нямаме такива. „Ако трябва да се заредим с оптимизъм, трябва да се заредим с решимостта да направим кооперативи от полето до масата“, заяви Вътев.

 

Той изрази мнение, че предлагането на родни храни ще се увеличи, ако се приеме закон за търговията с храни, по който министерството усилено работи. Друго, което ускорено трябва да започне да се прилага, е науката да влезе в практиката, университетите и специализираните училища да си увеличат практическите занимания, смята Вътев.

„Моята мечта е България да стане водещ европейски пазарен лидер, но това е начин на мислене, не само бизнес“, заключи аграрният министър.