В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.

Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в столицата и редица други градове от страната. Целта на проверките е да се удостовери дали в магазините се предлагат продукти, чието качество не отговаря на стандартите или съдържанието им се разминава с етикетите и други нарушения.

За програма „Точно днес“ д-р Велчев коментира, че въпреки особено големия контрол, дори и на големите вериги, все още няма яснота какво съдържат масовите продукти, които българският потребител, българския граждани си закупува и това е притеснителен факт. И това е така не само преди празничните дни.

Универсалният съвет, който целогодишно даваме е да пазаруват на места, на които имаме доверие и с които имаме предишни история и добри спомени за съответното качество, тъй като несъмнено българският пазар не само по време на празници е залят от вносни стоки, разбира се и месо, което някой път и не е със сигурен произход, макар и да има ясна директива за проследимостта на партидите, нека да внимават с това дали има съответния печат. И разбира се, ако могат да се доверяват на места, на които после може да бъде тествана отговорност“, каза д-р Велчев.

Според него е много важно да си искаме касовата бележка, както и да я пазим, защото това е нашата застраховка.

Той предупреди да се пазарува много внимателно онлайн, защото има сигнали за некачествени пакетирани хранителни продукти.

Платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход. Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател.“, обясни д-р Велчев.

По думите му сдружението има добър диалог не само с Българската агенция по безопасност на храните, но и с Комисия за защита на потребителите, а понякога се налага да работят и  с МВР.

„Когато става въпрос за онлайн платформи, които продават такъв тип продукти като козунаци и всякакъв тип захарни и други неща, които българина е свикнал да ги харесва. Там вече се налага да се намеси такъв орган, за да може да се стигне до човека, който го изпращ тогава, когато става дума за сериозна измама или сериозно съмнение, че нещо с негарантиран произход стига до нас. Разбира се ние правим осъзнат избор, но да – реагираме и по сигнали на нашата платформа“, обясни д-р Велчев и допълни, че се работи по два сигнала за продажба на некачествени продукти онлайн.

По думите му важно е да има граждонски контрол върху хранително-вкусовата промишленост като цяло.

Цялото интервю с д-р Андрей Велчев може да чуете от прикачения звуков файл.