„Търсенето на качествени български продукти запазва трайна тенденция на повишаване през последните години и това се дължи не само на емоционалната привързаност на българския потребител към родното производство и желанието да се подкрепи българската икономика, но и на доброто качество на нашите продукти, това каза д-р Андрей Велчев, председател на сдружението „За достъпна и качествена храна“. Приемам новината, че родните производители на месни продукти тази година са реализирали близо 100% от своята продукция с чувство на удовлетворение и немалко гордост. Това е индикация, че качественото винаги се търси и създава продуктова лоялност, не чрез маркетингови похвати и агресивна реклама, а именно чрез качество“, добави д-р Велчев. През следващата седмица ще се проведе и голяма кръгла маса за информираност на гражданите с нашумяла и важна за всички потребители тема.
Сдружението „За достъпна и качествена храна“ работи за налагане на качествените български храни и продукти на пазара в нашата страна. Организацията си е поставила за цел да подпомага държавните органи и потребителите при налагане на устойчиви модели на производство и хранене при спазване на правилата и нормативите, както и моралните и етичните принципи. Защото, когато говорим за продуктите, които хората консумират и които пряко оказват влияние върху здравето и живота им, няма място за компромиси и моралът и етиката имат значение.
Сдружението „ За достъпна и качествена храна“ изпълнява програма за проверки в дистрибуторската мрежа на хранителни стоки и продукти на случаен принцип, преди и по време на големи празници по собствена инициатива и по сигнали на потребители.
Обобщените резултати от проверките по време на великденските празници показаха, че продължават да се срещат в мрежата продукти и хранителни стоки с изтекъл срок на годност и съдържание, което не отговаря на описанието в етикета. Етикетите продължават да се поставят на места, където не могат да бъдат прочетени или са написани с много дребен шрифт и това не улеснява, а затруднява потребителите. Тази нелоялна практика от страна на търговците, а и на производителите прави невъзможно потребителите да се информират какво точно си купуват.
„В процеса участват най-малко три страни, които имат своите отговорности. Това са производителят, търговецът и клиентът“, каза д-р Андрей Велчев. „Всеки трябва да изпълнява съвестно своите ангажименти. Производителите да произвеждат качествена храна в съответствие със стандартите, търговецът да следи какво и как предлага и да не предлага стоки, с изтекъл срок на годност и нарушена или мръсна опаковка, например, а потребителят трябва да изисква качество, да следи какво си купува и, когато има съмнения или доказателства за нарушения, да се обръща към съответните органи или потребителски организации.“
„Да вземем Великденските празници и традиционните козунак и агнешко. Там битката беше да сложим етикети на козунаците. Със сигурност първоначално обществото прие с насмешка нашата инициатива да обърнем внимание, че едно от нещата, което присъства на всеки Великден, козунакът няма етикет. Преборихме се и в повечето вериги се появи етикет с ясно съдържание. Проблем се оказа, обаче и това какво всъщност се случва по пътя на този козунак и как понякога, подобно на хляба, си купуваме козунак, който прекалено дълго е седял в хранителната верига. Когато го купим, нито е толкова вкусен, нито е толкова приятен на вид“, подчерта д-р Андрей Велчев.
„Ние се храним и с очите си, а понякога външният вид на хранителните стоки може да ни подведе и да се разочароваме. Един разочарован клиент споделя на поне 10 души своето разочарование. Най-голямото наказание за един производител е, когато не купуваме неговата продукция, защото веднъж или няколко пъти ни е разочаровал.“, обобщи д-р Велчев.
Сдружението „За достъпна и качествена храна ще продължи да отстоява правото на всеки български гражданин да се храни със здравословни продукти, които може да намери в търговската мрежа. Защото добрата храна означава добро здраве и добър живот. А от това печели не само отделният потребител, а и индустрията и здравеопазването, защото ще се подобри и здравният статус на населението.
След множество запитвания, дали скоро не е планувано ново събитие на 28.05.2024 г., ВТОРНИК от 11:00 в НАЦИОНАЛЕН ПРЕСКЛУБ, БТА гр. София, бул. Цариградско шосе № 49.“Сдружението отправя покана за кръгла маса на тема ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ – ИЗИСКВАНИЯ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ, ТЪРГОВИЯ И КОНТРОЛ“.