възможности на стратегията „От фермата до трапезата“. Събитието е по инициатива на евродепутата Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП и ще бъде структурирано в три основни панела: „Въздействието на множество кризи – нарастващи регионални неравенства“, „Храна и здраве“ и „Конкурентоспособност и търговия“.

Началният час на конференцията беше в 10:00 часа, а мястото – Sofia Event Center в мол „Парадайс“. Входът е свободен.

Събитието има за цел да събере всички заинтересовани страни от България и Централна и Източна Европа, както и видни европейски експерти. Участието си са потвърдили българският министър на земеделието Явор Гечев, членовете на ЕП Сергей Станишев, Иво Христов, Асим Адемов, Клара Агилера (Испания, С&Д) и Кармен Авраам (Румъния, С&Д), народни представители от 48-ото Народно събрание, както и представители на браншови организации, бизнеса и неправителствения сектор. В дискусията ще се включат заместник-министри и директори на дирекции от Румъния, Словения, Словакия, Гърция и Хърватия. Да споделят позицията си пристигат и експерти от водещи в сектора неправителствени организации, базирани в Брюксел, като Copa-Cogeсa, Animal Health Europe и FEFAC European Feed Manufacturers’ Federation.

Стратегията на ЕК „От фермата до трапезата“ заема централно място в Европейския зелен пакт и е с амбицията да трансформира хранителните системи в Европа към по-устойчив модел на производство и потребление. Десетилетия наред мнозина приемаха наличието на храна за даденост, но геополитическата несигурност, причинена от войната в Украйна, заедно с растящите цени на енергията и увеличаващата се инфлация, доведоха света до ръба на глобална хранителна криза и подложиха на изпитание способността на ЕС да осигурява храна, пишат организаторите на събитието.

Инфлация, доведоха света до ръба на глобална хранителна криза и подложиха на изпитание способността на ЕС да осигурява храна, пишат организаторите на събитието.Това предизвика нов дебат в Европа за намирането на баланс между продоволствената сигурност и екологичните и климатичните цели. В България както производителите, така и потребителите изразяват загриженост относно рисковете от изнасяне на производство на храни към трети страни, което ще превърне Европа от водещ световен износител във вносител, без да има сигурност на доставките. Те настояват за оценка на въздействието – апел, отправен и от Европейския парламент в резолюция от октомври 2021 г. Затова е необходима публична дискусия за бъдещето на европейския селскостопански сектор, предлаганите политики и възможностите за финансиране, заявяват организаторите на конференцията.инфлация, доведоха света до ръба на глобална хранителна криза и подложиха на изпитание способността на ЕС да осигурява храна, пишат организаторите на събитието.