С фестивалите, които организираме, се опитваме да привлечем повече българи, защото храната е нещо, което сближава. Това каза за Сдружението създателят на инициативата Кулинарните фестивали на България Стоян Стоянов.

Той добави, че миналата година са били организирани няколко такива празници, на които са се събрали много хора. Пример за това са фермерски пазар в кв. „Надежда“ в София, на който е бил приготвен голям казан смядовски факул по местна рецепта и от местен майстор. Също на фермерски пазар в София е била готвена рибена чорба, шилешко с ориз от село Юндола и други местни ястия.

„Когато ние поканим някой човек да ни сближи с храна, хората след това отиват по неговия край и обикалят, купуват си и разглеждат региона“, каза Стоян Стоянов.

По думите му, разликите в храната между регионите не е толкова голяма, но хората са много различни.

О ртганизаторите търсят за готвене местни майстори от по-малките градове, които да одйдат в големите градове. Хората от малките градчета са по-сърцати и споделят това, което правят.

Инициативата стартира през 2020 година и има страница във Фейсбук. Казва се „Кулинарните фестивали на България“.

Предстоят много още фестивали, които около Гергьовден са доста на често, посочи още Стоянов.

На 29 април ще има „Празник на лопуша“ в стражишкото село Бряговица.

На 30 април пред НДК ще се готви отново моряшката рибена чорба. Кулинарният празник се казва „Моряшка рибена чорба по Бургашки със Сашо Дойнов и Дани Георгиева“. Ще има музика на живо.

От 5 до 7 май се организира „Празник на златоградското чеверме и гайдарско надсвирване 2023“. Посетителите трябва да са в народна носия и ги очаква неповторимо изживяване.

XIII Международен кулинарно-фолклорен фестивал „Гергьовден“ ще се проведе в село Антимово от 5 до 07.05.2023.

Предстои още ХI -ят национален събор на овцевъдите в България от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Лясковец.

Стоянов сподели още, че искат да създадат собствен кулинарен маршрут, за да представят още от хубавите неща.

„Ние работим да привличаме градските хора. След пандемията видяхме, че най-добрият начин да привличаме хората е като поканим традиционен майстор да дойде в голям град“, посочи Стоянов.
www.zdkh.bg публикува интервюто с него.