Избягването на чиста захар и десерти не гарантира защита срещу диабет. За да се предпазите от това заболяване, трябва да следите количеството други прости въглехидрати във вашата диета. Това съобщава ендокринологът д-р Екатерина Йънг. Храни, които водят до диабет Експертът отбелязва, че диабетът провокира сериозни увреждания на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците. Нервната система също страда. Появата на това заболяване се предхожда от състояние, което лекарите наричат ​​предиабет. Една от причините е голямото количество въглехидрати в диетата. Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет „В същото време диетата на човек може да не съдържа чиста захар и десерти. Но ако ядете редовно продукти от бяло брашно, бързи зърнени закуски и бял ориз, тогава рискът от диабет остава“, предупреждава специалистът. Също така според нея опасните промени в тялото са провокирани от заседналия начин на живот. Симптомите на диабета включват „необяснимо“ замъглено зрение, повишен апетит и често уриниране.

Внезапното наддаване или загуба на тегло, слабост, рани, които заздравяват дълго време и постоянна жажда са симптоми, които не трябва да се пренебрегват. Мюсли, сандвичи, зърнени храни и някои други популярни видове закуска също не са здравословни и увеличават значително риска от диабет, предупреждава диетологът. Храните с високо съдържание на „прости въглехидрати“ водят до натрупване на излишни мазнини.

Бързите въглехидрати включват монозахариди или „прости въглехидрати“ и дизахариди, които съдържат два монозахарида. Това са въглехидрати като: глюкоза, фруктоза, захароза, малтоза и др. Най-често срещаният вид бързи въглехидрати в храната е глюкозата. Особеността на усвояването на глюкоза и други монозахариди от тялото е, че за това човешката стомашна жлеза произвежда инсулин. Инсулинът превръща монозахаридите в полизахарид гликоген, който се отлага в черния дроб. При нормална консумация на монозахариди това не причинява никаква вреда, но ако има излишък от тях в кръвта, инсулинът превръща монозахаридите в мастни киселини и те се съхраняват като мазнини. Обикновено по време на диета бързите въглехидрати са напълно изключени от консумацията на храна.