Отива ли „фиш енд чипс“ в историята? Този въпрос си задават всички на Острова. Причината –  рекордното поскъпване на ток, газ и суровините за тях. 1/3 от от заведенията за бързо хранене вероятно ще затворят.

От федерацията на производителите казват, че цената на порция е скочила през миналата година с над 20 процента заради по-скъпите риба, картофи, олио и електроенергия. За да се справят с отлива на клиенти, повечето от специализираните заведения за „фиш енд чипс“ се насочват към продажба на други бързи ястия.

Традиционните английски кръчми също вече залагат на хамбургери вместо на риба с картофки, което не се е случвало дори по време на Втората световна война, предава NOVA. Рибата с картофи за вкъщи дълго време се е продавала, завита в стари вестници. Днес опаковките й са по-модерни и екологични. На тях е написана и годината на първия магазин за „фиш енд чипс“ 1860 г. И така 160 години по-късно от бранша смятат, че не е далеч времето, в което емблематичното ястие ще остане в историята.

Те се надяват на финансова подкрепа от правителство и клиенти, които да ги подкрепят и при по-високите цени. Ако това не се случи, „фиш енд чипс“ ще стане луксозно ядене, което се предлага само в ресторантите и не е по джоба на работническата класа.