“Няма да са на отделен щанд, ще имат специален етикет. Търговците ще бъдат задължени да поддържат наличности”, добави той пред Нова нюз.

Законът за таван на надценките включва 17 групи храни, сред които кашкавал, масло, бял хляб и др. “Наясно сме, че слагане на таван на надценките е административна намеса в пазара. Имаме две цели: от всяка продуктова група да има един кашкавал, едно сирене, едно масло, които да са на наистина поносими цени с надценка до 10%”, посочи Никола Стоянов

Той поясни, че в малките бакалии такива евтини стоки няма да има, тъй като ценообразуването се случва по друг начин. Стоянов подчерта, че глобите за неспазване на закона ще са сериозни. Ако търговците не приложат закона на практика, те ще бъдат глобени с 2% от оборота им за предходната година. Санкциите за неподдържане на наличност на тези продукти пък варират между 5 000 и 50 000 лв.

Стоянов потвърди новината, че служебното правителство ще внесе бюджет в началото на май. Той уточни, че въвеждането на Данък „Свръхпечалба“ не е задължително. „Служебното правителство и към момента спазва стриктна финансова дисциплина. Ограничават се разходи в администрацията. Замразени са заплати в бордове. Всичко се държи под контрол. Застъпваме над събираемоста. Още повече се ангажират всички органи със сивия сектор в България така, че да се направи всичко възможно, за да се увеличат приходите в хазната. 20% е увеличението на събираемоста и то при много висок ръст на износа, което води до по-малко ДДС за страната, но е хубаво, че българските компании печелят пазари. Това ще позволи на правителството да увеличи пенсиите с 12%, както и учителските заплати“, обясни министърът на икономиката.

„Служебното правителство ще предложи бюджет с дефицит 3% с различни варианти как това да се случи, най-вече в приходната част. Какво ще решат депутатите, е съвсем друг въпрос. Данък “Свръхпечалба” ще е един, но не и първият вариант, за да се достигне планираният бюджетен дефицит. Докато я има тази политическа нестабилност, ще има опасност и за бюджета“, посочи още Никола Стоянов.