Българите са тези, които консумират най-малко риба. 6.7 килограма риба годишно консумира българският потребител. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев на пресконференция в БТА на дискусия на тема: „Качеството и безопасността на рибните продукти в България“. Дискусията е организирана от Сдружение „За достъпна и качествена храна“ и Асоциацията на производителите на рибни продукти.

Събев обясни, че има и широко застъпени хоби-рибовъдство, което не е обхванато от тази статистика за консумацията на риба годишно. Не сме наистина в дъното, но имаме традиции и качество на съвременното производство на риба, коментира зам.-министърът на земеделието.

Той очаква търсенето и качеството на рибните продукти да расте.

Проблеми с прясната риба на пазара няма, стана ясно още по време на пресконференцията

За прилагането им трябва да черпим от опита на други държави, заяви Събев

Събев добави, че рибните продукти са присъствали в диетата на хората и битува схващането, че риба се консумира основно край Черноморието и в градовете около река Дунав. Българинът традиционно използва и оползотворява по устойчив начин продуктите, които дават езерата и реките, обясни той.

Андрей Велчев, председател на Сдружение „За достъпна и качествена храна“ се надява сдружението да бъде медиатор, който да декларира, че българските производители не вредят на здравето на хората. Въпреки скокът на цените на стоките, рибата и качествената храна продължава да бъде достъпна. Има нужда да се покаже на хората, че има качествени продукти и въпреки скокът на цените, те се гарантират, увери Велчев.

Д-р Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) добави, че агенцията извършва контрол на всяка една стъпка – от добива, преработката и съхранението на рибните продукти. БАБХ прави инспекции, одити на предприятията за рибно производство и осъществява контрол на база на оценка на риска на всички обекти, които преработват и съхраняват рибни продукти. Освен това се взимат проби и има контрол, увери Викьова. БАБХ работи в добри отношения с Комисия за защита на потребителите и всички организации, посветени на рибните продукти.