Победителят в категория „NextGen на 2024“на AGRI AWARDS 2024: Марк Цеков

Няма нищо по-скъпо от това да бъдеш до корена си и да продължаваш делото на своите родители, смята Цеков-младши.

Марк Цеков е победител в категорията „NextGen на 2024“ в първото издание на конкурса AGRI AWARDS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГВ надпреварата за първото място в тази категория той успя да изпревари Васил Ралчев и Милица Зикатанова, които са големите победители в дебютното издание на конкурса. Пред Агри.БГ Марк сподели част от плановете си, свързани с неговата работа в земеделието.

За да работи редом със своя баща, Марк се отказва от реализация в Германия, където получава висшето си образование.„Цената да се върна в България определено е висока, но няма по-скъпо нещо от това да бъдеш близо до корена, близа до мястото, на което си се родил, да развиваш, това което твоите родители са правили години наред и са се борили да постигнат. И самият факт, че имам възможността да продължа тяхното дело и да бъда продължението на земеделието в България като следваща категория NextGen за мен е просто чест“, каза Цеков – младши.

Марк е горд наследник на Цветан Цеков, създателят на „Яблена Натура и Партнърс“ – най-голямата компания за производство на биоплодове у нас, която успешно работи и на западните пазари. В момента освен работата в семейната компания, голяма част от плановете на Цеков-младши са свързани с обединяването на младите хора в сектор Земеделие.

„Искам да направим обединение на млади хора, което да бъде силно, да бъде пълно с експерти. Хора от нашия ранг, които искат да се борят и милеят за българското производство и също така искам да обърнем енергията в България, да постигнем нещо позитивно и да накараме всички да произвеждат хубава, качествена, българска храна“, споделя още младият фермер.

Събитието се проведе под патронажа на Министерство на земеделието и храните, с генералната подкрепа на Агрополихим, институционалната подкрепа на Европейската инвестиционна банка, както и с подкрепата на BASF, Банка ДСК, HL-TopMix, „Филип Морис България”, САТНЕТ, YARA, Green Ground, Бова Кар – BMW дилър, Domaine Boyar с вината от серията Korten Natura от бутикова изба „Кортен“ и САПИ