Тязи седмица- нашият колега и член на Сдружение за достъпна и качествена храна Марк Цеков от Яблена Натура и Браншова Камара “Плодове и Зеленчуци” участва в една от доста ексклузивна бизнес мисия начело с холандското посолство.

Обмяната на информация, know how, технологии, пазари и др. са един от най-продуктивните подходи за развитие на сектора. Социума в, който се интегрираме в продължението на тези седмица е среда, която и българските земеделци заслужават. За съжаление една от основните разлики между нашето и холандското производство е подкрепата на производителите от държавата.

Пред целия сектор стой огромна заплаха. С общо 9 колеги и подкрепата на министерство на земеделието в Холандия събираме най-важните приоритетни нужди на българския земеделец. Всички ние искаме да се храним с евтина, но и качествена храна.

Пасивността и апатията на крайния потребител трябва да бъде изкоренена и тъй като това е дълъг процес, трябва да започнем веднага! Целта на този пост е да ви информирам какво можем да направим! Апела ми към вас е първо да помислите за децата си. Утре нас няма да ни има, но те ще коват бъдещето и от нас зависи дали изобщо ще имат тази възможност. Сдружение за “достъпна и качествена храна” разработи платформа за сигнали срещу продукти с фалишво, некачествено или с изтекъл срок на съдържание. След отварянето на платформата се установиха плашещи резултати по отношение на съдържание, етикет и качество.

Надявам се възможно най-скоро да успеем да реализираме колборацията между двете държави, като този проект има потенциала да върне младите хора в сектора, както и да ги накара да произвеждат все по-истинка и все по-качествена храна. Единственото, което се изисква от вас е да бъдете активни потребители, да четете съдържанието на храната с която се храните и най-вече да бъдете сигурни, че има кой да ви чуе! Ние сме тук и няма да подминем зловредните елементи по агрохранителната верига!