„Десетте продукта, които изследвахме, показаха съдържание на по-некачествената суровина – краве мляко вместо обявеното 100% овче. В някои продукти над 50% е кравето мляко. Тестовете са повторени, след като преди през месец май направихме с пет продукта, от които само един отговаряше 100% на обявеното съдържание, само един имаше 100% овча суровина“, добави той.

Велчев уточни, че са получени сигнали от хора, които са прибягнали до овчето сирене заради лекарски предписания и алергии, които имат към други млечни продукти.

 

 

„Млякото е алерген само по себе си. Важното е, че някои си купуват овче, тъй като кравето мляко предизвиква алергични реакции при някои потребители“, уточни Андрей Велчев.

Резултатите от проучването са изпратени до Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите. Изследването е направено в сертифицирана лаборатория с 98 офиса в Европа и над 1200 служители.

Според него продуктите са били закупени на случаен принцип от хранителни вериги и са били предоставени по канален ред на лабораторията и са били съхранявани, както законът изисква.

„Резултатите не могат да са отправна точка за реакция на контролния орган, защото има правила за официален контрол, който се извършва спрямо законодателството. При нас няма информация как са взети пробите, от кого са взети, как са съхранявани, каква е заявката към лабораторията. Лабораторният анализ има непълни протоколи“, подчерта д-р Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ.

 

 

„В протокола единствено е ясно дали се открива наличие на козе, овче или краве мляко, но няма цифра. По никакъв начин не можем да разберем какво е количеството, какъв е процентът или в какви единици е изпитването. Другото нещо – лабораторията е акредитирана, но пробите са изпитани чрез PCR. Това е полуколичествен метод, който не дава яснота какъв е процентът. Ние трябва да вземем проби, след като получим официално информация кои са производителите, от кои партиди са пробите. Ние трябва да вземем нови проби, за да отговарят на закона“, добави тя.

„Андрей Велчев не изпрати протоколите на Асоциацията на българските млекопроизводители. Това ми прилича на очерняне на един бранш. Има законов ред за начина на взимане на проби – взимат се 5 проби с представители на БАБХ. Ако искаше г-н Велчев с асоциацията да вземе проби, за да бъдат законни те. Не е ли редно потребителските организации да се свържат, а не първо да хвърлят бомбата“, коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на българските млекопроизводители.

 

„По регламент е допустим до 1%. Използват се закваски. Те не са от овче мляко. По начина на изкупуване как ще хванете 1,5% или 2% при положение, че тестовете, които се правят на входящ контрол дават точност над 5%. Не можем да коментираме нещо, което не знаем, не сме присъствали на пробите, контролният орган не е присъствал при взимането. Ако има 5% добавка на краве мляко или чуждовидово мляко в овчето, прави 20% отражение в сиренето“, допълни Заров.

Андрей Велчев е категоричен, че изследването в лабораторията е показало между 20 и 50% краве мляко в овчето сирене.

Според него по първия анализ на сдружението „За достъпна и качествена храна“ Комисията за на конкуренцията се е самосезирала и е открила производство.

„КЗК не е казала, че има нарушения. Нека да сме коректни и да не плашим потребителите. Открито е производство – това не значи, че е потвърдила“, настоя председателят на Асоциацията на българските млекопроизводители Димитър Заров.

От БАБХ ще извършат проверка, след като получат пълна информация от сдружението „За достъпна и качествена храна“ и видят анализационните протоколи, за да може след това да се направи сравнение. Продуктите ще бъдат изпратени в лаборатория, която прави изпитване по метода в регламента, уточни зам.-директорът на БАБХ д-р Галя Викьова.

 

Анкетата на bTV в приложението Holler показва, че 62,1% от гласувалите оценяват негативно качеството на българското сирене. 22,8% – положително.