Специалистите нееднократно са алармирали, че трябва да сме внимателни с водата, която консумираме ежедневно. Те разделят водата в България на три основни групи:
1. Натурални минерални води
2. Изворни води
3. Трапезни води
Натуралните минерални води се извличат от подземни водоизточници, които са добре контролирани от държавните органи. Обикновено те са с повишена минерализация и съдържание на много други елементи. Изворните също са от подземни водоизточници, но са с ниска минерализация, с незначителни количества соли и се бутилират без почти никаква обработка. Трапезните води са или от подземен, или от повърхностен водоизточник, и обикновено подлежат на обработка.
Как да изберем коя от трите вида да консумираме?
Откриха сериозна заплаха от популярно лекарство
Минералните води имат лечебно-профилактично действие. Те обаче съдържат и микроелементи, чието влияние върху организма все още не е достатъчно добре проучено. Това, което трябва да имате предвид, ако ежедневно консумирате само минерална вода, е съдържанието на флуорид в нея. Много от минералните ни води съдържат над 1 мг/л. За организма не е добре нито да има недостиг, нито да се случва предозиране с флуорид. Тези води са чудесни за хора, които страдат от кариеси, но трябва да се редуват с трапезни води, за да не се получи предозиране. Можете да познаете, ако прекалявате с минералната вода с високо съдържание на флуорид, ако по зъбите ви често се явяват жълти петна.
Най-препоръчителни за ежедневна консумация са слабоминеразилираните води, които така или иначе преобладават на пазара.
Специалистите изтъкват, че не само флуорът, но и всички други елементи, които се съдържат във водите, не бива да се поемат в прекалено големи количества. Затова най-добре е да редувате минералната вода с трапезна или още по-добре – с изворна. Внимавайте също от кой район се добива водата. Предпочитайте екологично чисти райони на страната ни.
Сега, когато идват топлите месеци, не забравяйте, че друг начин, по който можете да навредите на организма си с водата, е ако оставяте бутилките твърде дълго да се пекат на слънце. Това предизвиква разтваряне във водата на някои вредни химикали, които се съдържат в пластмасовите бутилки.