Пропилен гликолът е обичайна хранителна и козметична съставка, считана като цяло за безопасна. Какво е пропилен гликол Пропилен гликолът е синтетична хранителна добавка, която принадлежи към същата химична група като алкохола.

Това е безцветна, без мирис течност, която е малко по-гъста от водата. На практика няма вкус. Освен това той може да разтваря някои вещества по-добре от водата и също така е добър в задържането на влага. Това го прави много полезен като хранителна добавка, така че може да се намери в голямо разнообразие от преработени храни и напитки.

Пропилен гликолът понякога се бърка с етилен гликол, тъй като и двата са били използвани в антифриза поради ниските си точки на топене. Това обаче не са едно и също вещество. Етиленгликолът е силно токсичен за хората и не се използва в хранителни продукти.

Къде и как се използва Пропилен гликолът обикновено се използва като добавка за подпомагане на обработката на храни и подобряване на тяхната текстура, вкус, външен вид и срок на годност. В храните пропилен гликолът може да се използва по следните начини: Антислепващ агент Антиоксидант Емулгатор Предпазител на влага Стабилизатор и сгъстител Ефекти върху здравето на пропилен гликол Има много противоречива информация за опасностите от пропилен гликол. Колко токсичен е пропилей гликолът Токсичността на пропиленгликола е много ниска. Не е установено, че причинява рак, уврежда гени или пречи на плодовитостта или възпроизводството. Освен това няма записани смъртни случаи. След поглъщане на храна, съдържаща пропилен гликол, около 45% от него ще се екскретират от бъбреците непроменени. Останалото се разгражда в тялото до млечна киселина. Когато се консумира в токсични количества, натрупването на млечна киселина може да доведе до ацидоза и бъбречна недостатъчност.

Ацидозата възниква, когато тялото не може да се отърве от киселината достатъчно бързо. Той започва да се натрупва в кръвта, което пречи на правилното функциониране. Парабените в козметиката: Всичко, което трябва да знаете за тях Въпреки това, токсичността е много рядка.

Повечето случаи са резултат от употребата на много високи дози лекарства, съдържащи пропилен гликол, или необичайни обстоятелства, като например един човек, който е бил болен и е изпил съдържанието на пакет с лед. Кожни и алергични реакции Всъщност се смята, че между 0,8 и 3,5% от хората имат кожна алергия към пропилен гликол.

Най-честата кожна реакция или дерматит е развитието на обрив по лицето или в генерализиран разпръснат модел по тялото. Съобщава се за системен дерматит след ядене на храни и прием на лекарства и интравенозни лекарства, които съдържат пропилен гликол.

В допълнение, пропиленгликолът може да причини дразнещ контактен дерматит. В този случай може да се развие обрив при чувствителни хора, когато кожата им влезе в контакт с продукти, които го съдържат, като шампоан или овлажнител.

Хората, които вече имат кожни заболявания или чувствителна кожа, са изложени на особен риск от контактна алергия към тази добавка. За хора с алергичен дерматит е най-добре да избягват всички източници на пропилей гликол.

При контактен дерматит избягвайте продукти, които го съдържат, които влизат в контакт с кожата. Как можете да го избегнете Докато пропилен гликолът обикновено се счита за безопасен, все пак можете да изберете да го избягвате, ако сте алергични или просто искате да намалите приема си.

Намира се в много различни хранителни продукти и може да бъде идентифициран чрез проверка на списъка със съставките. Имената, под които може да бъде изброено, включват:

Пропиленгликол Пропилен гликол моно и диестер E1520 или 1520 Обичайните храни включват безалкохолни напитки, маринати и дресинги, смес за сладкиши, глазура, пуканки, хранителни оцветители, заведения за бързо хранене, хляб и млечни продукти. За съжаление, ако пропилен гликолът се използва като носител или разтворител за друга добавка, като аромат или оцветител, вместо директна съставка, той може да не е посочен на етикета на храните.

Въпреки това, по-голямата част от храните, които го съдържат, са силно преработени нездравословни храни. Като консумирате прясна, здравословна диета с цели храни, можете да избегнете повечето източници без много проблеми.

Ако имате алергия към пропилен гликол, важно е да уведомите ашия лекар или затова, преди да вземете определени лекарства. Обикновено може да се намери алтернатива. Популярна козметика, която не бива да липсва от колекцията ви това лято

Пропилен гликолът е полезен химикал, открит в голямо разнообразие от продукти в хранителната, лекарствената, козметичната и производствената промишленост. Въпреки че има случаи на токсичност от много високи дози лекарства, като цяло се счита за много нискотоксично вещество.

Малък процент от хората са алергични към пропилен гликол и може да се наложи да избягват продукти, които го съдържат. И все пак за повечето хора количествата, които редовно се намират в хранителните продукти, се считат за безопасни. Имайте предвид, че повечето от храните, съдържащи пропилен гликол, са силно преработени нездравословни храни. Диетата с пресни, пълноценни храни естествено ще съдържа по-ниски количества от тази добавка.

Вижте всички последни новини от www.zdkh.bg

Източник: https://www.actualno.com/useful/propilen-glikol-v-hranata-bezopasna-li-e-tazi-dobavka-news_2024674.html © Actualno.com