Посетихме Варна и Велинград като едни от най-предпочитаните дестинации за почивка, а и защото и двата града са хибридни – не са само туристически, а са и градове за живеене. Покъртителни гледки. Тъжното е, че много бързо забравихме за Ковид и мерките, които ни караха поне ръцете да си мием редовно„. Това заяви пред БНР д-р Андрей Велчев – председател на Сдружението за достъпна и качествена храна, които са получили множество сигнали за проблеми, след като са яли сладолед, царевица, палачинки, фалафели и всякакви храни.
Той посочи, че в голям процент от преместваемите обекти нямат течаща вода и дори дезинфектант:
Представете си един служител, който продава сладолед, царевица или нещо друго, почти цял ден да не си мие ръцете, а междувременно пипа пари, себе си, мобилния си телефон и да пипа нашата храна. Не мога да кажа, че това кой знае колко вреди на нашето здраве, но със сигурност създава временни неразположения“.
В интервю за предаването „Преди всички“ д-р Велчев отбеляза, че при проверките срещат предимно нападки.
Той обясни, че при сигнал от Сдружението се опитват първоначално да разрешат проблема локално, но ако това не стане – се обръщат към държавните институции. По думите му при 10 проверени сигнала, поне от 5 не получават отговор от конкретната верига – тогава се прибягва до институциите.
По думите на д-р Велчев проверките им продължават.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.