Учениците от 6-ти и 7-ми клас на 149 СУ „Иван Хаджийски“ имаха изключителната възможност да се срещнат с популярния кулинарен експерт Шеф Николай Немигенчев, който е и заместник-председател на Сдружение за достъпна и качествена храна. В рамките на часовете по „Технологии и предприемачество“ той проведе открити уроци, като демонстрира полезни техники за приготвяне на храна и обсъди с учениците техните хранителни навици.
Срещата беше част от кампанията на Сдружението, която цели да образова младите хора по темите за здравословното хранене и балансираното меню.
Шеф Немигенчев насърчи учениците да обръщат внимание на начина си на хранене, като ги попита какво консумират вкъщи и им даде съвети за здравословни алтернативи. Той ги мотивира да се включват активно в приготвянето на храна у дома, когато имат възможност, и разясни кои методи на готвене – като варене, печене и пържене – са най-добри за запазване на хранителните стойности на продуктите.
Особено внимание беше отделено на разликата между полезните и вредните храни, ролята на въглехидратите, протеините и захарите в храненето, както и на влиянието на енергийните напитки и прекомерната консумация на сладки изделия върху здравето. Специално за спортуващите ученици шефът даде насоки за изграждане на здравословен хранителен режим, който да подкрепя активния начин на живот.
Срещата премина с голям интерес, а учениците останаха вдъхновени и доволни от полезните съвети на известния шеф. Те изразиха надежда, че той отново ще ги посети, за да им предаде още от своите знания и кулинарни умения.