Д-р Десислава Димитрова е специалист гастроентеролог в Пловдив с над 10 години опит. Извършва диагностика и лечение на остри и хронични гастроентерологични заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, панкреаса, жлъчно-панкреасна система. Работи усилено в областта на синдрома на раздразненото черво (IBS), има публикации на национално и международно ниво.
Д-р Димитрова, как се отразяват постите на човешкия организъм?
Изключването на всички храни от животински произход за продължителен период от време може да бъде както полезно, така и много рисково, тъй като те са основен източник на белтъчини за организма. Белтъците са едни от основните макроелементи в човешкото тяло, които имат многобройни функции, свързани с растежа и развитието, набавянето на енергия, регулацията на хормоните, имунната защита и др.
При премахване на животинските храни от менюто по време на пости е важно да бъдат заменени с витамини, микроелементи, белтъчини и въглехидрати от растителен произход, за да не се наруши балансът на веществата в организма. Спазването на пост оказва благоприятен ефект върху изхвърлянето на токсините от тялото, или казано съгласно съвременната терминология -„детоксикация (детокс) на организма“. В най-голяма степен се влияят панкреасът и черният дроб, които имат възмож-носттада си „починат“ през този период.
Правилно проведените пости облекчават функцията не само на храносмилателния тракт, но и на ендокринната и сърдечносъдовата система. Намаляват се нивата на „лошия“ холестерол, метаболизмът се засилва, възможно е дори теглото да се понижи.
Изключването на животински продукти действа имуностимулиращо, благоприятства съня, подобрява паметта и концентрацията. Консумираната по време на постите по-безсолна храна влияе добре на бъбреците и отделителната система. Отсъствието на животински протеини обаче лишава организма от незаменими аминокиселини, желязо и калций.
В дните, когато може да се консумира риба, е добре в менюто да се включи риба тон заради високото съдържание на желязо в нея.
Постът изисква и изключване на млечни продукти от менюто. Кравето мляко може да бъде заменено с овесено, кедрово или бадемово. Ддковите млека са източник на незаменими витамини и микроелементи. Сред най-богатите източници на растителен протеин са бобовите растения (фасул, леща, боб, едамаме), тофу, ядки и семена. Добре е обаче да не се прекалява с количеството – тези -храни съдържат не само белтъчини, но и допълнителни калории под формата на мазнини и въглехидрати.
Има ли хора, за които не е добре да постят толкова дълго време?
Предвид възможните дефицити, които може да се получат в организма, съветът е великденските пости да се спазват само от напълно здрави хора. Малките деца, подрастващите, хората над 65 г., бременните и кърмещите жени, хронично болните и претърпелите тежки оперативни интервенции са рискови групи, при които постенето не е разрешено.След постите следват събирания с приятели и роднини, масите са отрупани с агнешко, зелени салати, задължителните варени яйца, козунаци и курабийки… смесват се много видове храни.
Възможни ли са и други усложнения освен преяждането?
Факт е, че „най-опасният“ момент при настъпване на предстоящия светъл празник е рискът от преяждане. Унесени в приятни разговори, радващи се на компанията на близки и приятели, често хапваме повече от необходимото, без дори да се замисляме.
Преяждането по време на великденските празници може да доведе до появата на различни симптоми от страна на стомашно-чревния тракт, като например: лошо храносмилане, рефлукс, подуване на корема, тежест, покачване на килограми. Освен това прекомерният прием на захар, сол и наситени мазнини на празничната трапеза може да повиши риска от развитие на хронични заболявания като диабет, високо кръвно налягане, чернодробна стеатоза.
Факт е, че трудно можем да устоим на изкушенията, можете ли да дадете препоръки поне как да намалим вредите
Максимата гласи, че „профилактиката е най-доброто лечение“. Ето защо е важна подготовката за предстоящите празници. Някои от основните правила, които трябва да се следват, са: контрол на количеството храна, т.е. да намалим порциите. За добрата хидратация е добре да приемаме достатъчно вода – поне 6-8 чаши на ден. Добрата физическа активност също е много важна и не трябва да се пропускат възможностите за разходки, каране на колело, спорт на открито… Задължително не трябва да се пропуска закуската, която да е богата на протеини и засищащи фибри. Великденските яйца обаче не бива да се консумират на празен стомах, защото това води до колебания в нивата на кръвна захар през останалата част от деня.
Като стана въпрос за яйцата, може ли по-голямото количество на яйца и агнешко месо да навреди?
Яйцата са пълноценна храна, която съдържа съществени за организма микроелементи. Те са източник на висококачествен протеин – съдържат всички незаменими аминокиселини, от които се нуждае организмът. Освен това имат и невропротективен ефект, като осигуряват, всички витамини, от които тялото се нуждае, с изключение на витамин С. Мастноразтворимите витамини – A, D, Е и К, фолиевата киселина и витамин В12 се намират в жълтъка. В него са концентрирани по-голямата част от биотина, пантотеновата киселина и витамините В1 и В6. Яйцето съдържа ценни минерали като фосфор, цинк, желязо и йод.
Жълтъкът е с високо съдържание на холестерол, но предимно от „добрия“ вид, който подпомага функциите на черния дроб и мозъка, както и на антиоксиданти, които влияят благоприятно върху очите. Засега няма точен отговор на въпроса колко яйца са полезни на ден. Здравословната дневна доза протеин е равна на теглото, умножено по 0.8. Т.е. един 70-килогра-мов средностатистически българин би трябвало да яде до около 56 г дневно. В едно средно или голямо кокоше яйце по европейските стандарти се съдържат около 7-8 г протеин.
Това означава, че 70-килограмо-вият човек следва да изяде до 7 яйца, за да не прекали. Не бива да се забравя, че великденските яйца не са единствен източник на белтъчини. Тук се нарежда и агнешкото месо – в 100 г агнешко се съдържат около 25 г протеин.При „преяждане“ с белтъчини може да се стигне на първо място до дехидратация. Смилането и разграждането на протеинови храни произвежда вторичен азотен продукт, наречен урея (карбамид), който се отделя в бъбреците и по естествен път се извежда навън с урината. Тялото обаче концентрира запасите си от вода там, за да премахне съединението по-бързо. Решението е лесно и ефективно – прием на повече вода и течности по време на празничното угощение.
Често като нежелан ефект от консумацията на яйца се явяват подуване на корема и запек. Това се дължи на липсата на фибри в тях, необходими на стомаха за лесното придвижване на храната през червата и отделителната система. За справяне с проблема може да помогне яденето на салата от пресни зеленчуци. Доматите, краставиците, морковите, цвеклото, марулята и тиквичките са особено богати на фибри.Приемът на голяма доза белтъчни храни обаче означава и голямо количество калории, които пък, ако не се изразходват, се натрупват в резерв.
По този начин неизбежно се стига до напълняване.
Някои хора гледат на постите като възможност да отслабнат, но много често няма видим резултат.
Може да се каже, че постът е чудесна възможност за пречистване на духа и тялото, сваляне на Тегло, повишаване на тонуса на организма, укрепване на имунитета. При нерационална диета обаче, т.е. при избор на неправилни храни, е възможно да се постигне обратен ефект – намаляване на физическия капацитет, усещане за умора и отпадналост, покачване на килограмите. Важно е да се запомни, че организмът трябва да бъде подготвен за постите, а след това захранването с животински храни да стане постепенно. Първо се включват мляко и млечни продукти, после яйца и риба, най-накрая месото. Желателно е преходът да бъде плавен. Постите (в частност великденските) не са диета за отслабване. В тях има духовен смисъл, а именно да се пречисти не само тялото, но и умът.