Майстори на турското кафе казват, че то се пие на сладки приказки и е израз на гостоприемство. Турция не е производител на кафе и въпреки това „турското кафе“ е известно по целия свят.
Турското кафе не се пие на крак, още по-малко пък в картонени чаши. Капчицата е част от ритуала, също както и приготвянето на самото кафе. Когато искат ръката на една девойка, тя прави турско кафе за цялото семейство и по този начин посреща своите гости.
Турското кафе някога се е правило в джезве на пясък като три пъти кипва и завира. Машините за турско кафе спазват същия принцип – кипват го три пъти и също използват пясък. Кафето е готово, но преди да се разлее в чашата, онази капчица вода се изсипва обратно в джезвето – тя символизира любовта, с която домакинът е приготвил кафето и то става още по-вкусно.