„Потребителите са най-важните регулаторни органи и трябва да се разчита на тяхната дума“, заключи Андрей Велчев, председател на сдружение „За достъпна и качествена храна“. Той посочи, че следващата кръгла маса ще бъде след не повече от месец, а темата ѝ ще е за качеството на хлебните продукти – всичко произведено от зърно.

Трябва да се спре с “атентатите“срещу харнително вкусовата промишленост и да не се разпространяват фалшиви новини базирани на резултати от неакридитирани лаборитории и по не акредитирани способи. Това вреди и на потребитилите и на сектора, защото той остава опетнен и никой не носи отговорност за това.

Подаването на сигнал от  потребителите става много лесно- трябва да въведе своите имена, имейл адрес и телефон, за да подаде сигнал на страницата на сдружението. Има и текстово поле, в което да се опишат нередностите, както има и възможност за прикачване на снимка или файл.

За качеството на българското вино може да се говори много. България е на световно ниво като качество, но през последните години и браншът, и държавата не са направили нищо за него, то не е подкрепено по никакъв начин. Това изтъкна Йордан Чорбаджийски, председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) в България, по време на кръгла маса на тема „За качеството на българското вино“, която се проведе днес в Националния клуб на БТА в София. Това беше четвъртата поредна кръгла маса, организирана от Сдружение „За достъпна и качествена храна“, този път в сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) и Университета по хранителни технолигии   (УХТ).

ВИДЕО ОТ СЪБИТИЕТО:

По думите му лозаро-винарството е най-проверяваният бранш и няма лицензиран производител, който да не си следи качеството. Според Чорбаджийски в много случаи българските вина са в пъти по-качествени от вносните. „Всички имаме лаборатории, всяка партида минава през лаборатории. Относно вносните вина, като браншова организация вземаме вино на случаен принцип и го тестваме в нашите лаборатории. При несъответствия подаваме сигнал към Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ)“, обясни той. Чорбаджийски призова сигналите, които се подават, да са проверени, защото сриват продажбите.

От 1300 проверки сме констатирали близо 800 нарушения, голяма част свързани с нелоялни търговски практики. Те се изразяват основно в придаване на свойства и качества на продуктите, които те не притежават, и това завишава цената, каза Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Той призовава всички потребители да подават сигнали както към КЗП, така и към БАБХ, когато имат съмнения, че са ощетени.

Понятието „качество“, когато говорим за виното, трябва да бъде внимателно използвано, тъй като има много различни вкусове, уточни доц. д-р Христо Спасов, ръководител на катедра „Технология на виното и пивото“, зам.-ректор „Учебна дейност и академичен състав“ на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

„Безопасност и качество са две съвсем различни неща – през последните няколко години отклоненията при проверките са свързани основно с качеството, но опасен продукт, аз съм от 2001 година в агенцията, нямам спомен да сме имали“, каза инж. Даниела Фърцова, главен директор на Главна дирекция „Контрол в лозаро-винарския сектор“ в ИАЛВ. На въпрос относно контрола на домашното вино и защо се допуска то да се продава навсякъде, тя посочи, че отново подаването на сигнали от потребители е ключово.

Главният секретар на ИАЛВ Нина Филипова допълни, че Агенцията осъществява контрол планово и извънпланово, по сигнали, като много разчита на такива от неправителствени организации. „Производители, които са регистрирани, са изпълнителни, спазват правилата. Нарушителите са основно тези извън закона“, заяви тя.

„Произвеждаме фантастични вина, казвам го от моя дългогодишен опит. Хората, които произвеждат виното в България, са истински професионалисти“, изрази мнението си сумелиерът Венцислав Любенов. По думите му проблемите са дълбоки. „Държавата не помага с нищо, на моменти дори пречи. Същевременно рестриктивните мерки са страхотни“, заяви той. Любенов обясни, че виното ни е скъпо, защото създаването на 1 дка лозе в момента струва около 4000 лева. В някои държави субсидиите за 1 дка са 400 евро, у нас те са едва 15 евро – колкото за пасища.

„За да произведеш качествено грозде, то е между 0,80 и 1,20 лева. За една бутилка вино са необходими 1-1,5 кг грозде, което излиза около 1,50 лева само за грозде. Оттам се започва – ферментации, ток, биологични материали, които да речем са още 2 лева. Следват бутилка, тапа, капсула, етикети, кашони. Стигнахме вече до 8 лева. Залагаш минимум 30 процента за дистрибутор и ако заложиш 10 процента печалба – стигнахме горе-долу до 10 лева. Значи всичко под тази сума е съмнително в България“, разказа Любенов.

Нашият университет вече 73 години има обучение по винарска технология. За този период имаме 3000-3500 завършили студенти. В нашите учебни планове крайъгълен камък е качеството на продаваното вино. Обучението на студентите е насочено към това да бъдат произведени качествени вина, разказа доц. Спасов. Той посочи, че българските сортове заемат основно място в обучението им, тъй като те са начинът нашето вино да бъде конкурентоспособно. „Важно е да намерим начина, да посочим спецификите на българското вино, тъй като с Мерло и Каберне совиньон трудно можем да конкурираме световните производители“, допълни Спасов.

Той подчерта, че работят много добре с бизнеса и имат наистина добри контакти с над 30 производствени фирми, в които техните студенти провеждат своите стажове. „Участваме активно и в различни събития, които правят връзката между производство и консумация“, каза зам.-ректорът.

Що се отнася до проблеми с кутиите с вино (Bag in box), по негови наблюдения доста се е вдигнало качеството, а същевременно това е доста удобно. Венцислав Любенов от „Вила Юстина“ допълни, че има наистина качествени вина в кутии, но има и доста компромиси. Все пак по думите му това е световна тенденция.

„Борим се да правим бизнес в България, да създаваме работни места и да остават младите в страната. Но това може да стане, само ако потребителите избират български продукти“, подчерта Йордан Чорбаджийски.

Сигналите подадени на платформата на сдружението  за предлагано в кутии вино с вкус на парафин и нафта доведоха до засилен контрол в търговските вериги върху кутиите с вино (Bag in box).

Сдружението продължава да оказва контрол върху качеството на продуктите предлагани в търговската мрежа и няма да спира да подава сигнали към институциите, за да могат потребителите да бъдат сигурни в надеждността и качеството на всички предлаганите стоки в търговската мрежа.