Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо, колбаси и плодове – това сочат данните на НСИ за потреблението средно на един човек от домакинството на основни храни през 2023-та в сравнение с 2022 г. Отчетено е и увеличение на консумацията на алкохол и безалкохолни напитки. Най-голямо намаление има в консумацията на хляб и тестени изделия – с над три килограма на човек, и на кисело мляко – с над килограм.

Потреблението на месо се увеличава с почти килограм, както и на плодове – с над половин килограм, на безалкохолни напитки – с почти шест литра, на алкохол – с близо три литра. През 2023 г. българските домакинства са изразходвали по 10 000 лв. средно на лице, което е с 20 на сто повече в сравнение с 2022 г. Близо 30 процента от общите разходи са разходите за храна и безалкохолни напитки, като те намаляват с почти половин процент за година.