Промяната в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която забранява сиренето с повишено водно съдържание над 65%, предизвиква сериозни опасения сред производителите.
Според председателя на сдружението „За достъпна и качествена храна“ д-р андрей велчев тази мярка ще засегне най-вече потребителите, които не избират този тип сирене поради вкусови предпочитания, а защото е по-достъпно. Той подчертава, че продуктът е по-евтин – около 9-10 лв. за килограм, в сравнение с по-скъпите варианти, които често струват над 16 лв. За много хора това сирене е единственият вариант за достъпна храна Д-р Велчев изразява и загриженост относно ефективността на контрола върху тези продукти. Според него, ако наредбата бъде въведена, слабият контрол няма да осигури правилното проследяване на съдържанието в опаковките, което поставя под въпрос ефективността на новите разпоредби.

Бранш

Инж. Ваня Герова, технолог в голяма компания за производство на млечни и месни продукти, каза пред „Телеграф“, че ако се приеме промяната, млечният продукт с високо водно съдържание над 65% няма да може да се нарича сирене, но в промените не е посочено под какво наименование ще се продава в търговските обекти. „Ние питаме как ще се нарича и това няма ли да заблуди потребителите, че става въпрос за немлечен продукт, който обаче е произведен изцяло по технологията на саламуреното сирене“, казва тя и пита кому е нужна тази промяна, която не е в полза на потребителите. „Едно сирене с водно съдържание до 7072% може да се постигне само технологично, без да се влагат никакви добавки, влагозадържащи агенти. Откъде произлиза това ограничение до 65%, не е ясно. Този продукт, който произвеждаме, е безопасен за потребителите и е с качество, което е сходно до саламуреното сирене“, коментира технологът. Тя обяснява, че тази промяна е скрита в Наредба за сладка, конфитюри, желета и буди много съмнения, защото е нелогична като цяло. От думите й става ясно още, че при евентуалното й приемане, те ще имат тримесечен гратисен период преди да влезе в сила. Технологът казва, че те ще могат да произвеждат сирене с повишено водно съдържание до 65%, но това ще доведе до скок на цената му.

„Телеграф“ изпрати своите въпроси по темата до Министерството на земеделието и храните, но до приключването на броя не получихме отговори.