Потребители алармират

Захарта не се разтваря във вода

Експерт: Това означава, че в нея има примеси

Владимир Христовски в Телеграф 22.01.204 г

Нараства броят на сигналите на потребители, които се оплакват, че бялата кристална захар не се разтваря в чая им. За притеснителната тенденция в последните два месеца разказа пред „Телеграф“ д-р Андрей Велчев, председател на сдружението „За достъпна и качествена храна“. “Взех една захар. Сложих я в чаша с вода и до сутринта тя си стоеше неразтворена“, сподели наблюденията си от първо лице и самият д-р. Велчев. „Диабетик се е оплакал, че при падане на кръвната му захар си сложил четири лъжици захар във вода, но без успех, едва когато добавил пета, усетил, че му действа“, сподели председателят още един от сигналите. По думите му потребители твърдят, че захарта днес няма и тази сладост, която е имала преди. Според Велчев това е притеснително, защото именно тя се влага в други продукти – вафли, шоколади, локуми и др. Той каза, че е писал до браншовата организация на производителите на захарни изделия за позиция, но оттам до този момент не са отговорили, а това се случва на фона, че за 3 седмици има 5 сигнала от различни градове на страната. Председателят изрази негодувание защо бизнесът отговаря само когато на вратата им потропат от БАБХ и КЗП, а не когато бъдат потърсени от потребителски организации.

Експертът

Гл. ас. д-р инж. Емилиян Пашамов от Университета по хранителни технологии в Пловдив и бивш директор на захарен завод заяви пред „Телеграф“, че ако части от захарта не се разтварят в течност, то това са някакви примеси, които може да са използвани за нарастване на големината на кристалите. „Захарта се разтваря много добре във вода. С повишаване на температурата разтворимостта се увеличава, скоростта на разтваряне е по-бърза. Ако нещо не се разтваря, това са други физични примеси“, каза той и успокои, че те не са опасни за здравето на хората, защото са песъчинки.

Сладост

Захарта е приета като еталон и с естествената й сладост се сравняват другите подсладители. „Сладостта й е една и съща, независимо от произхода й, дали е цвеклова, тръстикова. Усещането за различна сладост може да идва от различната големина на кристалите. В зависимост от това каква е големината на кристалите у някои хора идва усещането за различна сладост“, обясни специалистът. Той поясни, че колко ще ни е сладко зависи от това какво количество кристали ще попадне върху рецептора ни за сладост, който се намира върху езика.

Кафяват захар

Експертът коментира, че по магазините има практика да се продава кафява захар, която е фалшива, защото реално тя е боядисана бяла. „Боядисват я с различни карамели или с меласа. Има опити за фалшифициране“, призна той. Пашамов посочи, че най-лесно може да разберем дали кафявата захар е боядисана, като я поставим в чаша, на дъното ще останат бели кристали. „Кристалите на захарозата са винаги бели, те са обвити със сироп, който придава съответния цвят“, подчерта специалистът.