Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата търговец-преработвател-производител, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Причината е в необосновано високите крайни цени, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти

Пред „Хоризонт“ млекопроизводители сигнализират, че в търговската мрежа цената на млякото, например, е 6 пъти по-висока от изкупната цена и все повече фермери фалират.

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

„Този въпрос, който ми задават, поне 5 пъти беше задаван на бившия министър на икономиката и той не можа да отговори“, казва Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и иронично допълва, че все пак изкупната цена на млякото е успяла да надвиши цената на водата:

„Днес бях много щастлив. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е вече 58 ст. и е по-малка от цената на млякото“.

Извън шегата фактите са неприятни – фермите фалират една по една и хората се отказват от животновъдството:

„Аз не мога да кажа колко са за цялата страна, но поне аз знам за десетина ферми и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, млад човек – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави“

И животновъдите чакат адекватна реакция от държавата, допълни Михайлов.