Млякото е просто мляко, нали? Не точно. Според Харвардското училище по обществено здраве, съдържанието на млякото е 87% вода. Останалата част от течността съдържа смес от протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Млякото, независимо дали БИО, или не, е чудесен източник на калций, витамин B12, калий, витамин D и протеини. Въпреки че някои проучвания показват, че органичното мляко съдържа повече полиненаситени мастни киселини и малко по-високи количества полезни хранителни вещества, тези разлики са незначителни.

Суха или прясна мая: Каква е разликата и как се използват
Когато сравняват вкуса на различните видове мляко, учените са установили, че 53% успяват да идентифицират органичното мляко, а 56% предпочитат вкуса му. Според същите тези хора то е по-кремообразно, а конвенционалното мляко – воднисто. Въпреки незначителните разлики във вкуса, има големи разлики в цената.

Ако ползите за здравето и вкусът между органичното и конвенционалното мляко не се различават много, защо тогава разликата в цената е почти двойна? Причината органичното мляко да е по-скъпо е поради положителните възприятия на клиентите, че органичната храна генерално е по-здравословна или по-устойчива. И донякъде са прави.

Според изискванията, кравите, които дават мляко, класифицирано със сертификат като БИО, не трябва да се лекуват с антибиотици, не трябва да им се дават никакви хормони на растежа и минимум 30% от храната им трябва да идва от пасище. Цените на органичното зърно също продължават да растат и са изключително чувствителни към фактори на околната среда, като лошо време и суша, които влияят на разходите. Освен това нарастващата цена на суровините като гориво оказва значително влияние върху индустрия, която вече има малък марж на печалба.